I Norge og Sverige er det et særsyn, hvis du aldrig har prøvet at stå på ski før. Men i Danmark er det faktisk ret normalt. Selvom mange familier hvert år drager af sted på skiferie, er der stadig mange danskere, der aldrig har prøvet at sætte pladerne på fødderne og glide ned ad en stejl, sneklædt bakke.

Hvis du er helt ny – en vaskeægte amatør – på ski, så kan vi hjælpe dig med et par uundværlige tips til at få dig i gang med at planlægge din allerførste skiferie. Og selv hvis du er en garvet skiløber og skiferieentusiast, så kan det være, der stadig er nogle gode tips at hente for dig også. Vi håber, du er klar på at tage liften og kaste dig ud i den fantastiske oplevelse, som det er at være på skiferie.

  1. Destination – turen går til …

Der er mange steder, du kan tage hen og stå på ski – både nordpå og sydpå. Norge og Sverige i nord, men også Østrig i syd. Når du vælger destination, er det vigtigt at tage op med dig selv og dem, du rejser med, hvordan I vil rejse derhen – har I tænkt jer at flyve, rejse i bil, eller med tog? Hvordan har I det bedst med at rejse? Når I har fundet en destination – enten blot et land eller en by i det land – skal I finde et skisted og en skiskole med instruktører, der vejleder jer om teknik, lift og bakker.

Læg mærke til, at den skidestination, du vælger, har skimuligheder for begyndere. Det er vigtigt, at der er gode muligheder for begyndere – begynderbakker, som I kan øve jer på. Du skal ikke gå efter en destination med mange pistekilometer nødvendigvis. Du skal gå efter destinationer, hvor der er pister, som er markeret med de farver, der betyder ”begyndervenlig”, for eksempel grøn og blå. Det er vigtigt, at du sætter dig ind i den information om pisterne, som skistedet har at tilbyde, evt. online.

Et godt tip er at sørge for, at der ikke er for langt fra der, hvor I overnatter, til der, hvor jeres skiskole og skisted ligger. For efter sådan en hel dag ude på pisterne så bliver man lynhurtig træt, og hvis man skal vandre lange ture fra ens hotel, m.m. og ud til skistedet, så bruger man hurtigt meget energi på det.

  1. Prisen – op med gysserne eller?

Der er mange, der siger, at det er dyrt at holde skiferie. Og der er mange, der begrunder det med, at det er dyre lande, man står på ski i – altså for eksempel Norge og Schweiz. Men hvis du er klar på at skræddersy din egen tur, så behøver du ikke betale en bondegård. Det er vigtigt, at du undersøger alle muligheder – skal det være en færdigpakket rejse, du køber, eller en rejse, du selv planlægger? Skal du bo på hotel eller vandrehjem? Skal du køre i egen bil eller flyve? Hvis blot du giver dig tid til at undersøge det nærmere, vil du finde ud af, at du kan komme på skiferie inden for alle prisniveauer.

  1. Udstyr – hvad skal du pakke?

På internettet kan du finde et hav af forskellige tjeklister og pakkelister over ting, der er vigtige at have med på en skitur. Det, der er vigtigt for dig at tage stilling til, er, om du skal købe noget nyt, låne noget udstyr af venner eller måske leje noget udstyr enten hjemmefra eller ude på skidestinationen. Hvis du lejer skihjelm og ski på destinationen, slipper du for at transportere det hjemmefra – og måske har du plads til lidt ekstra mad i bilen. Der er også andre ting, du skal have med, som ikke er direkte udstyr, men som stadig skal pakkes. Det er for eksempel godt med overtøj, især hvis du er af sted om vinteren.

Du kan få mange lækre skijakker i forskellige designs. Noget af det vigtigste ved skijakker er, at de er vandtætte, vindtætte og varme naturligvis. Her er der heldigvis også masser af ekspertise og vejledning at hente i landets butikker, der fører skiudstyr og skitøj.