rambo

Når man er kommet i den alder hvor kone og børn trænger sig på i hverdagen, kan mange trænge til at koble helt af i eventuelt en uge om sommeren. Her passer ind overlevelsestur i den danske natur godt ind og den kan du hold sammen med et par af dine gode kammerater.

Hvad skal med på turen?

Fra start af kan i aftale hvor meget man må medbringe. I skal selvfølgelig have noget i kan sove i og på med. Det kan være et telt, en sovepose og et liggeunderlag, så i kan slå et telt op i en skov eller på et andet landområde som i er i nærheden af. Fra start skal i nok også aftale hvor meget, eller rettere sagt hvor lidt mad i må medbringe – det er helt klart en større udfordring hvis man aftaler, selv at fange og finde sin mad. Det kan dog være en god ide at medbringe noget dåsemad, nogle plader mørk chokolade, tørrede frugter og evt. lidt havregryn hvis det skulle slå helt fejl med at fange noget at spise.

For at gøre det til en ekstra udfordring kan det aftales deltagerne i blandt, at man ikke har luksusvarer med. Dvs. er der nogle rygere skæres cigaretterne fra og man må klarer sin afhængighed i de dage man er på tur. Tøjet kan afskæres så man må bruge det man har og eller vaske det i vand der er i nærheden og hænge det til tørre. Intet toiletpapir, så man må bruge til man finder i naturen til at klare disse problemer også.

Rambo stil?

Når man skal på en sådan overlevelsestur må man selv skaffe sin mad. Det kan være man kan finde bær og blade fra den skov man bruger som overlevelses sted, samt man kan vælge et sted hvor der en sø, så man kan fange sin aftensmad.

Del 1 i planlægningen må være at finde et sted, hvor det er muligt at have en overlevelsestur, samtidig med at der er mulighed for at kunne fange sig noget aftensmad – derfor vil det være af 1. prioritet at finde et skovområde, hvor der er en stor sø i nærheden – man kan evt. slå lejr til på søen så mad og bad er nemt tilgængeligt. Derudover man kan jo lave det til et lille overlevelsesprojekt at lave en kano/tømmerflåde som man kan fiske fra i søen.

Hvis man aldrig har prøvet at fiske før, er det nok en nødvendighed at lære at fiske, hvis man skal leve af andet end blade og bær og det man har medbragt hjemmefra. Fiskene der fanges kan med fordel laves over bål, hvor mange fisker smager godt ristet.

En lille lynguide til fiskeriet, kan være at få fat i en fiskestang med tilhørende hjul og line. Det kan evt. være en god ide at få fat i en teleskop fiskestang, grundet den meget mindre plads sådan en fyder, så man kan pakke den sammen så den næsten ingenting fylder. Dertil skal der bruges en form for endegrej og her er det mest enkle nok, at få fat i en type af flåd og enkeltkrog og så finde noget madding at sætte på denne krog. Det kunne eventuelt være regnorme som i selv graver op på jeres tur og sætter på krogen, når den smides ud i vandet for at fange fisken.

I større søer kan der fanges lidt forskellige fisk, men ikke alle er lige lækre at spise – får du fat i en stor aborre, ørred eller sandart kan det være et rigtig lækkert måltid, mindre gedder kan også bruges til nøds mens andre fisk ikke rigtig er til at spise – så studer lige ferskvandsfiskenes leksikon inden i tager af sted, så i ved nogenlunde hvilke fisk der smager nogenlunde. Hvis man i forvejen har slået lejr i nærheden af vandet, kan man bare smide stangen ud og have et halvt øje på det flåd man bruger til at fiske med.

Danmark er det perfekte sted for en rookie survivor

Selvom Danmark ikke her verdens vildeste natur, kan man sagtens lave en rigtig fed overlevelsestur, hvor det i større grad kommer til at handle om at leve af naturen, end at naturen er stor og farlig – men det kan også være en udfordring i sig selv. En fem-syv dages tur, så er jeg sikker på man har fået masser af overlevelsestur i en dansk kontekst.

Anbefalet grej til turen:

En dolk i top kvalitet.
Telt i top kvalitet.
Fysioterapeut til efter turen.